Projekttype
Udviklingsprojekt

Kategori
Byen og byudvikling

Årstal for igangsættelse
2010

Årstal for afslutning
2012

Projektet er støttet af
Socialministeriet
Strategisk Forskningsråd

Projektansvarlig: firmanavn
Skov og Landskab, Københavns Universitet

Projektgruppe: firmanavn(e)
Skov og Landskab, KU
Vejle kommune
Skive kommmune

Projektets idé
Projektets problemstilling er todelt:
Hvordan igangsætte og gennemføre samarbejdsdrevne innovationsprocesser, hvor unge er drivkraften, for at skabe nye aktiviteter for unge i mindre byer?

Hvordan kan erfaringer fra processerne indarbejdes i den kommunale forvaltningspraksis i deres udviklingsarbejde med de unge i mindre byer?

Projektet bygger på tre udviklingsprojekter i mindre byer, hvor der indgår forskellige typer af unge i forskellige typer af samarbejdsdrevne innovationsprojekter. Forskelligheden anvendes for at få kompleksiteten i problemstilling og løsninger frem:
Projekt 1: Unge (12-16 år) inddragelse i at skabe et nyt ungdomsmiljø og værested i Thyregod by ved brug af gamle fabriksbygninger og haller. Økonomiske midler er afsat til fysiske forandringer, men proces, deltagere og udformning står åbent. Projektet er lokalt og kommunalt prioriteret som et af tre vigtige projekter for udvikling af Thyregod.
Projekt 2: Unge med særlig vægt på pigers inddragelse i at udvikle et fysisk udemiljø og aktivitetsrum på parkeringsplads og idrætsplads mellem skole og hal i Smidstrup by. Økonomiske midler er afsat, men proces, deltagere og udformning står åben. Projektet har afsæt i pigegruppens præsentation af deres drømme for unge i Smidstrup på kommunens landdistriktskonference i 2009.
Projekt 3:Sallingsunds UngdomsRåds (SUR) (14-25 år) inddragelse i at udforme planer, strategier og projekter for den fysiske og sociale udvikling af Glyngøre by. SUR skal udvikles til slagkraftig organisation, der kan lave egne projekter og indgå i samarbejde med Skive kommune om udvikling af byen.

De tre byer ligger i Skive og Vejle kommuner, der begge har lang tradition for at arbejde med innovative løsninger i udvikling af deres byer og landområder. Projektet bygger derfor også på en evaluering af disse to kommuners erfaringer med samarbejdsdreven innovation i forhold til relevante organiseringer, ledelse af innovative processer, innovative politiske arbejdsformer og inddragelsesformer.

Projektet indgår i tæt samarbejde med et forskningsprojekt om ”Samarbejdsdreven Innovation i det offentlige” finansieret af det Strategiske Forskningsråd


Projektets formål
Skabe viden og erfaringer med at inddrage unges ressourcer i udviklingen af byer
Viden skal både være af praktisk og forksningsmæssig karakter og skal kunne bruges af andre

Projektbeskrivelse
Vi vil alle sammen gerne inddrage de unge som ressource. Hvis det skal lykkes at skabe en udvikling i mindre byer, der bygger på de unges ressourcer, kan samarbejdsdreven innovation være en oplagt fremgangsmåde. I samarbejdsdreven innovation der retter sig mod at forbedre vilkårene for unge i mindre byer, er vi nødt til at tage udgangspunkt i de unges egne drømme og behov. Projektet tager derfor afsæt i de unges drømme og ønsker og arbejder dér, hvor energien er hos de unge. Tilgangen står i modsætning til traditionelle projekter, hvor rammerne er fastlagt af projekttovholdere, og de unge inviteres ind i en færdig projektidé. Projektets ide er på den baggrund at udvikle erfaringer med og viden om, hvordan vi kan inddrage unges ressourcer sammen med andre ressourcer i lokalsamfundet til at gøre mindre byer mere attraktive for unge mennesker. Samtidig vil vi vide noget om, hvordan man fra de kommunale forvaltningers side kan skabe rammer, organiseringer og ledelse af sådanne processer, så de bliver succesfulde. Rammer der sikrer at de unges ideer og drømme kan realiseres i praksis, og at de kommunale forvaltninger og politikere fremover som en selvfølge inddrager unge og deres ressourcer i udvikling af mindre byer.
Projektet skal gennemføre 3 konkrete unge-udviklingsprojekter i 3 mindre byer og lave forløbsevalueringer af projekterne. Projekterne gennemføres med forskelligt tidsinterval i perioden fra januar 2011 til juli 2012. De tre projekter er unges inddragelse i at skabe et nyt ungdomsmiljø og værested i Thyregod by, unges inddragelse i at udvikle et fysisk udemiljø i Smidstrup by og etablering og konsolidering af et Ungdomsråd i Glyngøre, der får indflydelse på byens udvikling. De tre byer ligger i Vejle og Skive kommuner, der har stor erfaring med samarbejdsdreven innovation og derfor er oplagte cases til at få viden om, hvordan den kommunale forvaltning skal skabe rammer, organisering og ledelse af sådanne processer.
Projektets formål er at gennemføre forsøgsprojekterne og forløbsevalueringen for derved at få viden om og metoder, redskaber til at bruge unges ressourcer i samarbejdsdreven innovation i udvikling af mindre byer. Denne viden skal både være af praktisk og videnskabelig karakter, så den får både konkret og generel karakter og dermed kan bruges af andre i lignende situationer. Sidst skal projektet være med til at give de unge en stemme i udviklingen af mindre byer og rejse diskussionen om relevansen af unges rolle i udvikling af mindre byer.
Projektet har 7 forskellige aktiviteter, der gennemføres indenfor 1 ½ år. De består af: Ideudvikling i innovationsrum, bearbejdning af det kommunale forvaltnings- og politiske system, igangsættelse: fra drøm til opstart, udvikling af metoder og redskaber, videndeling og fælles viden, fastholdelse og festafslutning, procesevaluering og formidling. Flere af aktiviteterne foregår sideløbende og forskere og praktikere arbejder tæt sammen i hele forløbet. Kommunernes projektledere og konsulenterne får dog ansvaret for at gennemføre udviklingsprojekterne med de unge, mens forskerne har ansvaret for procesevalueringen, formidlingen, og arbejdet med at afdække rammer i det kommunale system.


Beboere/brugere

Organisationer og foreninger

Skoler og institutioner

Kommuner og myndigheder

Rådgivere

Forskere