Undertitel
- organisering og etablering af kombineret Undervisnings-, kultur og erhvervscenter i Midtdjurs Friskole (etableret i 2010) i samarbejde mellem Midtdjurs Friskole i Nimtofte, Nimtoftes foreningsliv og Nimtofte Erhvervsklub for mikrovirksomheder

Projekttype
Udviklingsprojekt

Kategori
Byen og byudvikling

Årstal for igangsættelse
2013

Årstal for afslutning
2015

Projektets resultat
Produktet kan videreudvikles

Projektet er støttet af
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, Lov om byfornyelse og udvikling af byer
§ 96 midler

Projektansvarlig: firmanavn
Nimtofte Håndværker, Handels og Borgerforening v/ Carsten Bryrup formand

Projektgruppe: firmanavn(e)
Nimtofte Distriktsråd v/ Jens Jakob Sørensen
Nimtofte Håndværker, Handels og Borgerforening v/ Carsten Bryrup formand
Nærdemokrati.dk v/ Mogens Knudsen
SBI v/ Jakob Norvig

Følgegruppe: firmanavn(e)
Helga Madsen MBBL
Tina Faarup MBBL

Projektets idé
Med dette projekt vil vi arbejde for at styrke samarbejdsrelationerne mellem Nimtoftes foreningsliv, den nyetablerede friskole og Nimtofte Erhvervsklub. Vi vil hermed arbejde for at skabe den socialt bæredygtige landsby, hvor de involverede parter struktureret arbejder sammen om at styrke levevilkårene i Nimtofte, så byen bliver attraktiv at blive i og flytte til. Vi betragter det som et fælles ansvar, at vores by fungerer på det sociale område og at mikrovirksomheder har et godt innovativt miljø. Kun derved skaber vi på længere sigt en socialt bæredygtig landsby i udvikling frem for afvikling. Nu hvor det tyder på at den kvantitative vækst i bysamfundene står stille, ser vi i stedet muligheder i den kvalitative vækst i form af social innovation i samarbejde mellem de ovennævnte parter.

Projektets idé er:

• at etablere et fælles udviklingsforum for alle foreninger, institutioner og erhvervsklubben for mikrovirksomheder
• At udarbejde en udviklingsplan for social, kulturel og erhvervsmæssig innovation i Nimtofte
• At udvikle organisatoriske rammer for et Uddannelses, Kultur og erhvervscenter i regi af Midtdjurs Friskole ( friskolen etableret i tidligere kommunale skolebygninger i centrum af Nimtofte i 2010)
• At udvikle plan for de fysiske rammer for centret på den eksisterende Midtdjurs Friskole
• At arbejde med motivationsfaktorer til at inddrage borgerne i frivilligt arbejde – imødekommelse af borgernes muligheder og ønsker til at deltage i frivilligt arbejde
• At udvikle en web-baseret videns-og facilitetsbank som open source på tværs af foreninger, mikrovirksomhederne og Midtdjurs Friskole
Midtdjurs Friskolen er interesseret i at komme til at udgøre et fælles aktivitetscenter for hele byen. Der er allerede etableret Nimtofte og Omegns Aktivitetscenter i nogle af skolens lokaler, der bl.a. er tilholdssted for dagplejemødre, aktiviteter for unge og en ældreklub.

Foreningslivet, erhvervslivet og Midtdjurs Friskole har gensidig interesse i et samarbejde omkring social innovation. Friskolen har brug for et foreningsliv og et erhvervsliv, der vil arbejde for at udvikle byen, så der kan tiltrækkes børnefamilier. For at udvikle byen er der til gengæld brug for en aktiv skole, der kan gøre det attraktiv at flytte til byen.

I foråret 2011 blev der startet en erhvervsklub målrettet mod områdets ca. 55 aktive mikrovirksomheder. Klubben ønsker at tage del i initiativer til forbedringer af byens sociale liv og fysiske rammer. Skolen kunne udgøre rammer for et erhvervscenter for mindre virksomheder. Dette vil kunne medvirke til at styrke skolens økonomi.

Der kan arbejdes for at få etableret praktiske faciliteter, moderne konferencelokaler, AV-udstyr i samarbejde mellem alle de deltagende parter. Skolens sekretariat kan varetage arbejde for de mindre virksomheder. De mange mindre virksomheder med mange specielle kompetencer kan være et potentiale i skolens undervisning som gæstelærere eller ved praktiske arbejdsopgaver/rådgivning. Dette kan medvirke til at gøre skolen mere attraktiv for børnefamilier. Der kan samarbejdes mellem foreningerne og skolens sekretariat om administrativt arbejde.

Vi tror, at et aktivitetscenter kan blive et naturligt samlingspunkt for byens sociale liv – et sted hvor hele byens befolkning vil komme i en eller anden relation, som skoleelev, forældre, foreningsaktiv, erhvervsdrivende osv.

Der er i nogle mindre lokalsamfund tradition for, at befolkningen går sammen om at etablere forskellige faciliteter, eksempelvis en hal, et kulturhus eller lignende. Denne kraft håber vi at kunne skabe i Nimtofte ved at styrke det sociale og kulturelle liv samt danne basis for et iværksættermiljø for mikrovirksomheder.

Der kan arbejdes for at skabe en frivillig videns – og facilitetsbank for foreningerne, skolen, mikrovirksomhederne og ressourcepersoner i byen i det hele taget. Der skal arbejdes på at skabe en ”open source” for frivillig arbejdskraft og praktiske faciliteter, som alle i byen kan trække på.

Projektets formål
• At udvikle en model for den socialt bæredygtige landsby gennem social- og erhvervsmæssig iværksætteri og innovation i samarbejde mellem foreninger, institutioner og erhverv omkring, særligt målrettet mod truede folkeskoler og nyetablerede friskoler i landsbyer.
• At udvikle en organisationsmodel for et kombineret uddannelses, kultur og erhvervscenter i regi af Midtdjurs Friskoles lokaler (nyoprettet i 2010)
• Udvikle og afprøve nye motivationsmetoder for at aktivere flere potentielle frivillige
• At udvikle byens sociale potentialer, så byens fysiske udvikling i højere grad kan styrkes på basis af frivillig arbejdskraft til byfornyelsesopgaver
• At gøre Nimtoftes uudnyttede potentielle ressourcer af frivillig arbejdskraft og faciliteter synlige og tilgængelige
• At gøre byen attraktiv for børnefamilier, så det kan medvirke til at støtte skolens fortsatte eksistens.

Projektbeskrivelse
Fase 1: Afklaring af udfordringer og ønsker på til social innovation

Periode Marts 2012 – september 2012

• Afklaringsmøder og kortlægning i foreningerne, på Midtdjurs Friskole og i Nimtofte Erhvervsklubs om ønsker til byens udvikling socialt, kulturelt og erhvervsmæssigt.
• Fremtidsværksted for foreninger, skolen og erhvervsliv om mulighed og interesse for etablering af et Undervisnings-, Kultur- og erhvervscenter. Fremtidsværkstedet vil bygge på afklaringsmøderne
• Udviklingsplan for social, kulturel og erhvervsmæssig udvikling for Nimtofte og omegn

Fase 2:Udvikling og etablering af et Undervisnings, kultur og erhvervscenter i Midtdjurs Friskole

Periode: Oktober 2012 – marts 2013
• Udvikling af organisationsmodel og plan for fysisk indretning af Undervisnings, kultur og erhvervscentret på Midtdjurs Friskole
• Midtvejsevaluering – møde i følgegruppe

Fase 3: Opbygning af videns og facilitetsbank - ”open source” og arbejdsdage med frivilligt arbejde

Periode: marts 2013-juni 2013
• Opbygning af viden- og facilitetsbank for foreninger, erhvervsvirksomheder og friskolen – ”0pen source” – ressourcekortlægning.
• Arbejdsdage for frivillige for etablering af Aktivitetscenter
• Arbejdsdage for frivillige for etablering af gode sociale mødesteder langs åen og søen i Nimtofte (i dag meget tilgroet og utilgængelig)

Fase 4 Evaluering, forskning og formidling

Periode: august 2013-marts 2014
• Forskningsovervågning af projektaktiviteter, nu hvor projektets igangsættende aktiviteter er gennemført og projektet er blevet dagligdag
• Udarbejdelse af afsluttende evaluering og forskningsrapport
• Videoproduktion til YouTube om projektets idé og resultat
• Artikel om projektet
• Formidling til relevante hjemmesider
• Åben hus-arrangement i Aktivitetscenteret

Formidling og projektovervågning

Periode: Der vil hele vejen gennem projektet blive arbejdet på disse områder

• Der vil ske en løbende formidling af projektet gennem hele projektet – nyhedsbreve og projekthjemmesiden
• Løbende projektovervågning og afsluttende udarbejdelse af forskningsrapport

Beboere/brugere

Organisationer og foreninger

Kommuner og myndigheder

Titel
Socialt bæredygtig landsby

Webadresse (URL) til hvor materialet kan findes
http://www.nimtofte.dk

Download dokument (PDF)